22 Kasım 2022 Salı

Tarım olmazsa gastronomi olmaz

. 22 Kasım 2022 Salı

Herkes gastronomi diyor, yemek kültürü diyor, iyi yemek diyor, aşçılık diyor, mutfak sanatları diyor, yemekten keyif almak diyor, enfes tatlar diyor; ne güzel, hep güzel şeyler.

Peki, Gastronomi’nin Türk Dil Kurumu’na göre anlamı ne dersek: Yemeği iyi yeme merakı, sağlığa uygun, iyi düzenlenmiş, hoş ve lezzetli mutfak, yemek düzeni ve sistemi.

Nereye geleceksin, diyebilirsiniz. Son dönemlerde televizyon kanallarını, gazeteleri, dergileri dolduran ve izleyenleri başka dünyalara götüren show programlarından. İşte bu programlarda öne çıkan alanlardan biri ise mutfak sanatları ve yemek yapımı.

Son dönemde bu programların da etkisi ile özellikle mutfak sanatları ile ilgili meslekler iyice popüler olmaya başladı. Aslında bu meslekler kültürümüzün devamlılığı açısından, ülkemizin tanıtımı açısından, turizm açısından, ekonomik katkısı açısından vb. nedenlerden çok da önemli. Aşçılık ve mutfak sanatları benim de çok önemsediğim ve gerçekten katkıları da çok olan meslekler. Tabii ki de bilimden uzaklaşmadan, eğitimden kaçmadan, belli süreçlerden geçtikten sonra yapılabilecek bir meslek.

Aşçılığın popülaritesi ve kazancı arttıkça herkesin iyice ağızına yapışan ve eğitimli eğitimsiz herkesin fikir beyan ettiği “gastronomi” artık en popüler kelimelerden biri.

Sosyal medyayı iyi kullanan herkes, gastronom edasıyla paylaşımlar yapıyor. Kendince eline geçirdiği doğru yanlış tüm ürünlerle yaptığı ürünler ile kendini gastronominin efendisi olarak görenler, bu paylaşımlarla da sektörü sürüklemeye çalışıyor.

Ancak, her meslekte ve içinde insan olan her grupta olduğu gibi bu işin eğitimini almış ve hakkıyla yapanlar gibi sosyal medya gücüyle de boşu, dolu gibi göstererek yapanlar da mevcut.

Yemekten anlamayan yemek uzmanlarının, tarımsal ürünlerden anlamayan sosyal medya aşçılarının, zeytinden anlamayan zeytinyağı tadım uzmanlarının, şaraptan anlamayan şarap tadım uzmanlarının, tarımdan anlamayan sosyal medya tarım uzmanlarının sayılarının iyice arttığı günümüzde tek bildiğim var; tarımsal üretim yapılmazsa bunların hiçbiri olmaz.

Tüm dünyada pandemi koşulları, iklimsel değişimler, kuraklık, kaybolan topraklar ve savaşların da etkisi ile artık, açlık ve tarımsal üretimin devamlılığı konuşulurken bizler hala en iyi yemek, en iyi tadım uzmanı, en iyi restoran konuşmaya çalışıyoruz.

Herkesin dilinde gastronomi. Ancak kimse gastronominin temel kaynağı nereden geliyor, en iyi tarımsal üretim nasıl üretilir, tarımda maliyetleri nasıl düşürürüz, tarımdan kaçan nüfusu nasıl geri döndürürüz, tarımsal ürünlerde nasıl markalaşırız, tarım yapılacak toprakları nasıl koruruz, tarımda sürdürülebilirliği nasıl sağlarız, diye konuşmuyor.

Kimse hala daha farkında değil. Toprak olmazsa tarım yapılmaz. Tarım yapılmazsa mutfağımızda bizim karnımızı doyuracak gıda olmaz. Gıda olmazsa da sosyal meydanın yemekleri en iyi bilen muhteşem hesapları olmaz.

Aklımızdan hiç çıkarmayalım lütfen: Tarım Olmazsa Gastronomi Olmaz.

Kaynak: https://www.gazeteyenigun.com.tr/tarim-olmazsa-gastronomi-olmaz

İnstagram : https://www.instagram.com/bilgekeykubat/

Linkedin : https://www.linkedin.com/in/bilge-keykubat-49351117/

Twitter   : https://twitter.com/bilgekeykubat

0 yorum:

Yorum Gönder

 

Ziyaretçi Saysı

iletişim